Oskrbovalnica
Odjava | 0

Brez posrednika: Tako preprosta je lahko pot hrane od kmeta na vašo mizo

Članek o Oskrbovalnici v Žurnal

Avtor K. N., 25.februar 2023, OB 7:50

Na medmrežju že dobro leto deluje portal Oskrbovalnica.si, prek katerega se lahko povežejo slovenski kmetje in odjemalci, ki želijo kupiti kakovostne pridelke in izdelke z lokalnih kmetij.

Kogar koli bi vprašali, kakšno hrano bi najraje jedel, bi verjetno odgovoril, da želi kakovostne in zdrave pridelke in izdelke. Če bi bili pridelani lokalno, pa toliko boljše, saj potem ve, od kod prihajajo in kako jih kmetje pridelujejo, redijo in vzgajajo.

Lokalna preskrba pa je za marsikoga zgolj ideal, še posebej to velja v urbanih okoljih, kjer so prebivalci prepuščeni velikim trgovcem in njihovi ponudbi, ki na police prihaja iz vseh koncev sveta.

V Sloveniji nismo samooskrbni s hrano, saj pridelamo približno 74 odstotkov žit, 44 odstotkov zelenjave in zgolj 30 odstotkov sadja.

Ob tem pa je pomenljiv podatek, da je v zadnjih 10 letih v Sloveniji propadlo približno 13.000 kmetij, predvsem malih in srednjih. Prav te pa so nosilke naše prehranske varnosti.

Glavno odgovornost, da se ta negativni trend zaustavi, stopnja samooskrbe pa poveča, ima država, ki mora s pametno kmetijsko in socialno politiko ustvariti za malega kmeta ugodne razmere. Prispevamo lahko tudi potrošniki

Svoj delež k boljši samopreskrbi pa lahko prispevamo tudi potrošniki. Spremeniti je treba nakupovalne navade in zdravo, kakovostno in lokalno pridelano hrano čim večkrat kupiti pri kmetu.

Portal oskrbovalnica.si je zagotovo eden od korakov na poti, ki povezuje kmete na eni in potrošnike na drugi strani.

Kot navajajo na portalu, gre za projekt prostovoljskega dela skupine ozaveščenih posameznikov, ki so ga razvili na pobudo Gibanja zdrava družba.

Namen projekta je omogočiti pogoje za pridružitev k svetovnim trendom samoorganiziranja prebivalstva za trajnostno samopreskrbo s kakovostno hrano, hkrati pa želijo vidno prispevati k ohranitvi malega slovenskega kmeta kot nosilca naše skupne prehranske varnosti. Kupci lahko prek portala vzpostavijo neposredni stik s pridelovalci, brez posrednikov.

Kmetom, ki se vključijo v projekt, in kupcem želijo omogočiti odkup večjih količin pridelkov in izdelkov in s tem zagotoviti poštene cene za kmeta in hkrati dostopne cene za potrošnike. Pridelki iz 40 kmetij na enem mestu

V projekt je za zdaj vključenih 40 kmetij iz vseh delov Slovenije, največ pa s savinjskega konca in Gorenjske. Še bolj pestra pa je njihova ponudba, saj kupci lahko pri njih naročijo zelenjavo, sadje, žitarice, mleko in mlečne izdelke, med in medene izdelke, naravno kozmetiko, zelišča, različna olja, vino in druge domače alkoholne pijače. V ponudbi so tudi slaščičarski in pekovski izdelki, meso.

Kupec, ki se mora pred prvim naročilom prijaviti, lahko želeno na portalu išče po skupinah izdelkov, po kraju, ki mu je najbližje, ali po kmetijah. Vsak izdelek je predstavljen s ceno in podatkom, iz katere kmetije prihaja. Poleg tega pa je pod izbranim izdelkom navedeno, kdaj in kje ga lahko kupec prevzame. Premišljen sistem dostave Sistem dostave deluje premišljeno, saj ob isti uri in na isto mesto hkrati dostavlja več kmetov, zato lahko kupec v košarico enega naročila uvrsti izdelke iz različnih kmetij in jih prevzame vse naenkrat. Povpraševanje vseh naročnikov združijo v skupno naročilo oziroma skupno rezervacijo in ga posredujejo kmetom. Ko kmet potrdi dejansko razpoložljivost naročene zaloge, ki jo je predhodno rezerviral za sistem naročanja, naročnike obvestijo, da je za prevzem naročenih izdelkov vse pripravljeno. Ker se želijo izogniti posrednikom, račun za izstavljeno blago izda kmetija, naročnik pa ga poravna v gotovini ob prevzemu. V cene so že všteti morebitni stroški pakiranja in embalaže, dostava je v primeru osebnega prevzema brezplačna. VEČ NOVIC

Več na: Žurnalu

10.3.2023

Objavi komentar