Oskrbovalnica
Odjava | 0

![clanek-v-trzicanu.jpg](/oskrbovalnica/nasveti/files/20240222/clanek-v-trzicanu.jpg)

PREDSTAVITEV TA HIP NAJBOLJ VROČE MREŽE ZA SKUPNOSTNO NAROČANJE LOKALNIH PRIDELKOV - Članek v občinskem glasilu Tržičan
Komentarjev: 0    22.2.2024

Članek o oskrbovalnici v Novem tedniku decembra 2023

Od kmeta do kupca
Komentarjev: 0    8.1.2024

Iz dneva v teden slovenske hrane z »Recepti z okusi Slovenije«

Izjava za javnost
Komentarjev: 0    7.11.2023

Utrip Savinjske doline, št.10, z dne 25.10.2023, na strani 28

Pogovor z Marjanom Kogelnikom
Komentarjev: 0    26.10.2023

OSKRBOVALNICA – Vez med kmetom in potrošnikom

Pogovor z Marjanom Kogelnikom na KTV Dravograd in na radiu Prvi z Vesno Topolovec
Komentarjev: 1    24.10.2023

Pozabljanje glede izvora in originalnosti osnovnih živil

Uvod do razkroja in distopije družbe?
Komentarjev: 0    9.5.2023

Potrošnik in kmet z roko v roki

Intervju v reviji Narava zdravi
Komentarjev: 1    5.5.2023

Kaj vse smo pridelovali doma včasih in kaj danes?

Raznovrstnost in pomen avtohtonih sort kmetijskih rastlin.
Komentarjev: 0    4.5.2023

Hrana, ki jo zaužijemo gradi naše telo. Tudi umetna hrana.

Trikom in goljufijam, ki se jih poslužuje prehranska industrija so tudi osveščeni težko kos.
Komentarjev: 0    4.5.2023

Živilska industrija je neskončno domiselna.

Zvijače živilske industrije
Komentarjev: 0    4.5.2023

Film Hrana d.d. /Food, Inc

Komentarjev: 0    4.5.2023

Kako se lahko neposredno povežejo kmetje in kupci

Kako se lahko neposredno povežejo kmetje in kupci – Oskrbovalnica.si za samooskrbo ; članek za revijo ESG
Komentarjev: 0    24.3.2023

Zakaj so oljke tako posebna drevesa

Zanimivosti o olivnem olju
Komentarjev: 0    13.3.2023

Brez posrednika: Tako preprosta je lahko pot hrane od kmeta na vašo mizo

Brez posrednika: Tako preprosta je lahko pot hrane od kmeta na vašo mizo – Članek o Oskrbovalnici v Žurnalu
Komentarjev: 0    10.3.2023

Oskrbovalnica se predstavi

Oskrbovalnica se predstavi
Komentarjev: 0    10.3.2023

Sladki krompir (Ipomoea batatas)

Spoznajmo čudovite gomolje sladkega krompirja
Komentarjev: 0    26.11.2022

Kartel strupov: industrijski agrobiznis zastruplja svet in povzroča globalno pandemijo lakote

Industrijski globalizirani prehranski sistem je z uničenjem ekološke mreže življenja, družbene mreže skupnosti in ekologije mikrobioma človeškega črevesja ustvaril izredne razmere na planetu in zdravju ljudi.
Komentarjev: 0    6.4.2022

Ko v trgovinah lepega dne ne bo hrane, supermarket kot najbolj nevaren prostor v sodobni civilizaciji

Zakaj sta nafta in hrana usodno povezani? Kako je mogoče, da o naših življenjih odločajo ekonomisti, ki živijo od bilance do bilance, in politiki, ki jih zanima le, kako bodo preživeli od enih do drugih volitev?
Komentarjev: 0    6.1.2022

“Hrana je postala sinonim za varnost v času vedno večje negotovosti” - intervju za revijo 5D

To, kar zadnje leto doživljamo, se je intenzivno nakazovalo že leta pred trenutno kulminacijo. Leta navideznega miru in obilja v zahodnem svetu so nas zasanjala do te mere, da nismo bili sposobni videti širšega aspekta.
Komentarjev: 0    6.1.2022

POSVOJIMO KMETA za nacionalno suverenost in prehransko varnost – članek v reviji Ozaveščeni

Ko ima človek na svojem območju cenovno dostopno in dobro hrano, se počuti varno in prizemljeno. Ni bojazni zase, za svoje bližnje in za sočloveka, lahko je produktiven in navdihnjen. Suverenost in državna varnost je tesno pogojena s prehransko samooskrbnostjo, da se pridela hrano za državljane doma lokalno in tako nudi na tisoče delovnih mest, ne pa da smo odvisni od uvoza hrane. Tu se ustvarja bazo za naprej.
Komentarjev: 0    3.1.2022

V tridesetletni tekmi zmaga ekološko kmetovanje

Tridesetletna tekma je pravzaprav tridesetletna raziskava inštituta Rodale (Rodale Institute), Pennsylvania, ZDA, v kateri so preučevali konvencionalno in ekološko kmetovanje. Raziskava FST (the Farming Systems Trial) je najdaljši ameriški poskus, ki se je pričel leta 1981 z namenom, da bi preučili, kaj se zgodi, ko konvencionalni način kmetovanja zamenjajo v ekološkega. V začetku je količina pridelka na ekoloških kmetijah upadla, po nekaj letih pa se je s količino konvencionalno pridelanih živil izenačila ali jo celo presegla.
Komentarjev: 0    26.11.2021

Gensko spremenjeni organizmi

Gensko spremenjen organizem – GSO (tudi transgeni organizem) pomeni organizem z izjemo človeka, katerega genski material je bil spremenjen na način, ki se ne pojavlja v naravi s križanjem in/ali naravno rekombinacijo. To pomeni, da je bil organizem spremenjen s sodobnimi tehnikami genetskega inžiniringa. Pri genetskem spreminjanju organizma gene dodajo ali jih odvzamejo. Kadar gene dodajajo, ti običajno izvirajo iz drugih organizmov. Vnesejo jih s pomočjo agrobakterij ali virusov, ali jih dodajajo z zelo majhno t.i. gensko pištolo.
Komentarjev: 0    26.11.2021

Krasni agrokemični svet

Politiki so ponižno prisluhnili korporacijam in primaknili finančne podpore, stimulacije in subvencije, kmetijski pospeševalci so primerno poučeni poučili kmete in primerno pospešeni kmetje so ubogljivo izvedli zamisli velikih in močnih. Te so bile tako pomembne in strateško naravnane, da jih je povzel celo sam Henry Kissinger, ki je leta 1974 izjavil: »Kdor ima nadzor nad nafto, ima nadzor nad državami; kdor ima nadzor nad hrano, ima nadzor nad ljudmi; kdor ima nadzor nad financami, ima nadzor nad celotnim svetom.« S temi besedami je bila definirana doktrina industrijskega kmetijstva. Uspel jim je veliki met, povezava nafte s hrano, povezava nadzora držav z nadzorom nad ljudmi.
Komentarjev: 0    26.11.2021

Cink

Cink je esencialen element v sledeh, ki ga najdemo v vseh celicah našega telesa. Ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, zaščiti celičnih membran pred prostimi radikali, preprečuje strukturne poškodbe celic, igra vlogo pri popravljanju poškodovane DNA ter spodbuja delovanje okoli sto različnih encimov.
Komentarjev: 0    26.11.2021

Pesticidni ostanki še kar predstavljajo nevarnost v prehrani

V lanskem letu je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) izdala letno poročilo o pesticidnih ostankih v prehrani za leto 2008. Raziskavo je opravila v 27 evropskih državah ter na Norveškem in Islandiji. V letu 2008 so testirali 11.610 vzorcev in v njih iskali 78 različnih pesticidov. Najvišja dovoljena meja ostankov pesticidov (Maximum Residue Level – MRL) določa najvišje dovoljene količine pesticidov v živilu – te meje je preseglo 2,2% živil, kar pomeni, da so 2,2% odstotka živil prodajali nezakonito in posledično takšni tudi kupljeni. Najvišji presežek meje je bil pri špinači (6,2%) in najnižji za krompir (0,5%).
Komentarjev: 0    26.11.2021