Oskrbovalnica
Odjava | 0

Pesticidni ostanki še kar predstavljajo nevarnost v prehrani

V lanskem letu je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) izdala letno poročilo o pesticidnih ostankih v prehrani za leto 2008. Raziskavo je opravila v 27 evropskih državah ter na Norveškem in Islandiji. V letu 2008 so testirali 11.610 vzorcev in v njih iskali 78 različnih pesticidov. Najvišja dovoljena meja ostankov pesticidov (Maximum Residue Level – MRL) določa najvišje dovoljene količine pesticidov v živilu – te meje je preseglo 2,2% živil, kar pomeni, da so 2,2% odstotka živil prodajali nezakonito in posledično takšni tudi kupljeni. Najvišji presežek meje je bil pri špinači (6,2%) in najnižji za krompir (0,5%).

Povprečni presežek MRL sadja in zelenjave je bil 3,5%. Številka kaže, da je v primerjavi z letom 2007 (4%) in 2006 (5%), presežek malce nižji, vendar v to ne moremo biti prepričani, saj je EU v letu 2008 zmanjšala strogost standardov za vsebnost presticidnih ostankov.

Dobra novica je, da v 53,3% vseh živil (sadje, zelenjava, žita) pesticidnih ostankov niso našli. Kot kaže lahko kar nekaj živil, kot na primer zelje in žita, uživamo brez strahu, da bi v njih našli pesticidne ostanke. Slaba novica je, da kar 26,7% živil vsebuje več različnih pesticidnih ostankov, 10,9% vsebuje dva, 6,5% vsebuje tri, 4,2% štiri itd. Kar je še bolj zaskrbljujoče je to, da EFSA ne preučuje, kako nevarne so za zdravje mešanice pesticidov (t.i. koktejli), temveč ocenjuje le učinke posameznih pesticidov. To dejstvo pravzaprav razvrednoti strokovnost EFSA in njeno presojo o škodljivosti. Vsak posameznik je dnevno izpostavljen na ducate pesticidom in EFSA bi morala v presojo vključiti učinke vseh teh mešanic.

Kar je še bolj zaskrbljujoče je to, da EFSA sama zaustavlja ocenjevanje pesticidnih mešanic. Leta 2005 je EU direktiva o pesticidnih ostankih določila, da je treba upoštevati vpliv koktejlov na zdravje in naj EFSA razvije metode za ocenjevanje teh učinkov. Tega pa po petih letih EFSA še ni storila, čeprav je v ZDA že na voljo kar nekaj metod za tovrstno ocenjevanje.

Poročilo EFSA tudi navaja, da količina toksina diazinon presega zdravstvena merila v prehrani ljudi. Kljub temu, da je diazinon močan nevrotoksin – samostojne raziskave kažejo, da lahko že v zelo majhnih odmerkih škoduje razvoju, še posebej možganov (še nerojeni in otroci so torej najbolj ogroženi) – je EFSA na koncu zaključila, da je uživanje diazinona »varno«. Je to zato, ker svoje teste opravlja v industrijskih laboratorijih?

Nihče nikakor ne more zaključiti, da je vsa hrana na policah varna. Vlade ves čas govorijo o tem, da je hrana varna in da potrošniki ni treba skrbeti, a prebivalci EU vedo, da to ni resnica. EU barometer kaže, da 65% vseh prebivalcev v Evropi meni, da najbolj ogrožajo njihovo zdravje prav ostanki pesticidov.

Viri:

Povzeto po Hans Muilerman: Pesticide residues keep on being a food risk – findings by the EFSA, PAN Europe Chemicals.

26.11.2021

Objavi komentar